Tuesday, August 30, 2011

Soalan Trik: Ceritakan berkenaan diri anda (Tell me about yourself)







Awas! 3 perkara yang anda perlu tahu berkenaan soalan sebegini 

Soalan berkenaan "Ceritakan berkenaan diri anda" ataupun dengan bahasa Inggerisnya "Tell me about yourself" kerapkali ditanya semasa diawal temuduga.

Terdapat 3 tujuan utama untuk soalan ini:

  • Sebagai sesi 'ice-breaking'
  • Untuk menguji kelancaran anda dan kematangan anda ketika berbicara
  • Untuk mengetahui tahap minat anda terhadap kerjaya yang dipohon

PERTAMA: "Ice-breaking"
Pertama sekali penemuduga berkemungkinan telah membaca resume ataupun kelayakan anda secara sepintas lalu dan sesi ini adalah untuk mengenali anda secara bersemuka (in-person).

Jadi soalan ini dijadikan sebagai titik permulaan perbualan anda dan para penemuduga, dan untuk mengelakkan rasa janggal dan kekok

Maka dengan sebab itu, kebanyakan temuduga akan dimulakan dengan soalan begini.


KEDUA: Menguji Kelancaran Anda dan Kematangan Anda Ketika Berbicara
Majoriti penemuduga telahpun tahu dan arif berkenaan suasana bilik temuduga boleh menyebabkan anda 'cemas' dan 'panik', akan tetapi ia juga boleh menjadi medan untuk menguji kemahiran anda berkomunikasi sekiranya anda berhadapan dengan situasi 'tegang' sebegini.


Soalan 'ice-breaking' seperti "Tell me about yourself" sememangnya boleh dijadikan kayu ukur untuk melihat kemahiran komunikasi anda untuk menceritakan sesuatu yang mudah kepada penemuduga. Faktor-faktor lain seperti kelancaran dan kematangan juga diambil kira ketika anda sedang menceritakan perihal diri anda. 

Apa yang perlu diberikan perhatian, adalah:

  • Kelancaran (kalau tak lancar, anda tidak yakin, berkemungkinan juga ketidaklancaran tesebut memberikan isyarat yang mungkin anda sedang memikirkan cara untuk 'meng-kelentong' penemuduga)
  • Emosi - Perasaan takut dan gementar adalah biasa, tapi sekiranya ia keterlaluan, ia menunjukkan anda tidak matang dan kurang berkeyakinan)
  • Eye Contact - First impression is everything, memandangkan ini merupakan soalan pertama yang ditanya, penemuduga akan membuat penilaian pertama terhadap perilaku anda tatkala peringkat ini. Kegagalan anda membuat eye-contact sewajarnya menunjukkan anda kurang 'soft-skill', kurang berkeyakinan, ataupun tidak berminat dengan temuduga tesebut dan ini memberi kesan terhadap soalan -soalan berkaitrapat dengan pekerjaaan yang seterusnya. (Nota:  terdapat juga calon yang terus ditamatkan temuduga tanpa ditanya soalan teknikal berkaitan kerja, hanya kerana kurang membuat eye-contact sahaja

AWAS: anda tidak digalakkan mengunakan humor ataupun berloyar buruk di peringkat ini, sekiranya penemuduga berlawak, anda dinasihatkan supaya hanya menyambutut dengan senyuman dan cukup sekadar meng-iyakan ataupun 'acknowledge' lawak penemuduga terbabit. 



KETIGA: Mengetahui Tahap Minat Anda Terhadap Jawatan yang Dipohon


Ini adalah point terpenting!

Sekiranya penemuduga menyuruh anda menceritakan perihal diri : Jangan sesekali anda menceritakan tentang hal-hal peribadi anda kepada penemuduga seperti dimana anda bersekolah, bilangan adik-beradik, suami, isteri, hobi, aktiviti dimasa lapang dan sebagainya, kecuali sekiranya penemuduga meminta anda menceritakan perkara tersebut. Tapi, sekirapun ya, hadkan penerangan anda, kerana penemuduga sebenarnya tidak berminat untuk mengetahui secara mendalam sejarah hidup anda.

Apa yang dikehendaki penemuduga adalah anda sepatutnya memperkenalkan diri anda secara ringkas, dan menyatakan status perkahwinan anda, dan mungkin tempat tinggal dan kelulusan tertinggi anda (SPM, diploma, degree) dan kaitkan ia dengan jawatan yang dipohon.

Ceritakan sedikit berkenaan pengalaman kerja anda yang boleh dikaitkan dengan jawatan yang hendak dipohon. Walaupun anda memohon jawatan pegawai, dan anda hanya ada pengalaman berkerja di fast-food restaurant sahaja seperti KFC!



Kunci terpenting yang dicari oleh penemuduga adalah kebijaksanaan anda mengaitkan pengalaman anda bekerja di KFC tersebut dengan jawatan anda pohon pada masa kini. Seperti anda dapat mengaitkan nilai-nilai murni seperti semangat bekerjasama, memahami etika berkerja, mendapat pengalaman menguruskan masa dan karenah orang ramai, memperoleh kemahiran menguruskan pelanggan yang hilang sabar dan kaedah menanganinya sekiranya anda dilantik untuk menguruskan sesebuah unit ataupun jabatan.

Dan sekiranya anda menyertai aktiviti luaran ataupun ko-kurikulum, anda seharusnya mengkaitkan aktiviti tersebut dengan nilai-nilai murni yang dapat diterapkan dengan menyertai aktiviti ko-kurikulum tersebut.

Cuba sedaya upaya untuk mengaitkan pengalaman hidup anda dengan objektif dan juga kehendak skop tugas jawatan yang anda sedang pohon sekarang. Gunakan peluang ini untuk tarik perhatian penemuduga terhadap  kemahiran dan kebolehpasaran anda.

Kesimpulan secara ringkas:

Soalan "Ceritakan perihal diri anda" perlu dijawab secara berstruktur mengikut tip ini:


  • PEMBUKAAN: Mulakan dengan pengenalan pendek: Nama, asal, status perkahwinan, kelayakan akademik tertinggi, minat (kaitkan dengan jawatan dipohon
  • Ringkasan pengalaman kerja anda: Kaitkan pengalaman kerja anda yang lepas dengan jawatan yang anda sedang pohon sekarang walaupun hanya kerja sementara ataupun kerja rencam.
  • Beri jawapan yang ringkas, padat dan bermakna : Maksudnya, jangan bercerita  'kosong' dengan penemuduga. Setiap jawapan dan penerangan anda berkenaan soalan tersebut haruslah mempunyai 'makna'. Iaitu, setiap penerangan jawapan anda haruslah menyokong peluang anda untuk merebut jawatan yang sedang dipohon.

Demikian sahaja post kali ini. Harap membantu!



53 comments:

  1. Jangan cerita pasal minuman dan makanan kegemaran.. LOL

    ReplyDelete
  2. Satu tips yang baik dan saya amat bersetuju berdasarkan pengalaman sesi temuduga sebelum ini..

    ReplyDelete
  3. semPOI lol esok aku ada interview +_+

    ReplyDelete
  4. say good luck to myself!chayou chayou!!!...I got interview tomorrow...I hope everything will run smoothly...god bless me...n TMpoint please be nice to me tomorrow during the interview^^...gal89

    ReplyDelete
  5. Easok interview.. gemuruh tahap gaban dah ni.

    ReplyDelete
  6. very helpful....tq

    ReplyDelete
  7. sedikit sebanyak membantu..
    cuma,sifat gemantar yg blm bjaya d urus dgn smpurna.. hehe.. (1st tmy intviuw)
    nway,tqvm..:)

    ReplyDelete
  8. emm..esk nak g interview..takut plak walaupun pnh ade pengalman interview gov 7x (tp xde rezeki g) esk nk interview swasta.. mesti kene ckp english..adui..xgeti den..=) nekad jela..ade rezeki ade la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sma la oden..englisg speaking t,henjut2x nie

      Delete
  9. zezz! u can do it puteRi . believe urself . omy to interview !

    ReplyDelete
  10. tips yg sgt2 m'bntu....insyaAllah,,akn praktikkan dgn s'baik yg mungkin...tomorrow is my interview day..wish me luck...never say never..!!! ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. interview d mana? ok x?

      Delete
  11. tips yg sgt bagus.esok sy ada interview kop MAS,, hrp2 bjln lancar... ameenn

    ReplyDelete
  12. wahhh , tips yg sgt² membantu . thanx ea .. minggu depan saya ada interview ! wish me luck

    ReplyDelete
  13. esk ada interview.. tq for info and tips tuan tanah...

    ReplyDelete
  14. thanks for the tips. useful and it means a lot to me.. tomorrow i got an interview. wish me luck guys. :)

    ReplyDelete
  15. adusss..nebes sgt nii..baru dpt surat tmuduga kat tnb bangsar next week....entry ni sgt brguna msa nii..tq tq...wish me luck...

    ReplyDelete
  16. ada interview hari isnin nti . nervous :(

    ReplyDelete
  17. aku pun ada i.view naik pangkat...tq atas maklumat...memang betul apa yang ditulis sebab ni kali ke - 3 aku i.view

    ReplyDelete
  18. esok ade interview dengan BSN, harap2 semuanya berjalan dengan lancar...berdebar rasenye, wish me luck for tomorrow... ade rezki, insya-Allah...

    ReplyDelete
  19. terima kasih tuk tips ni..wish me luck..esok nak g interview...

    ReplyDelete
  20. thanks for the tips. very useful and helpful. next week ade interview. doakan saya.. May Allah bless me..amiin..


    -siti-

    ReplyDelete
  21. www.nukilan4u.blogspot.com

    ReplyDelete
  22. sesiapa yang berminat menjadi ejen topup boleh hubungi @ sms 0177600802
    banyak keuntungannya....
    peratusan yang tinggi....
    daftar sebagai ejen sekarang....

    ReplyDelete
  23. Tq for the info.. Sgt2 berguna.. Hope bank islam will be nice to me tomorrow.. Ade rezeki ade la.. InsyaAllah.. Wish me luck guys! :)

    ReplyDelete
  24. this tips are very useful...
    tq very much

    ReplyDelete
  25. harap saye berjaye esk..thanks for the info,,

    ReplyDelete
  26. Info yg sgt bguna..terima kasih byk2..mudah2an sy juga berjaya untuk sesi temuduga esok..insyaAllah..

    ReplyDelete
  27. tips2 yg sgt berguna..hari khmis ni sya ade i.view dgn BSN..~~ wish me gud luck !!

    ReplyDelete
  28. tQ,, lst minute jmpe blog nie,, padat dn berguna,, ptg ni sy ade intrvw,, wish luck 2 me,, TQ

    ReplyDelete
  29. esok ada interview keje, arini baru nak cari tips..hehe
    tapi alhamdulillah serba sedikit dpt jgk mmbantu saya..
    doakan yang terbaik tuk saya.. amin (:

    ReplyDelete
  30. sabtu nk g interview...tips ni sgt berguna...harap2 ade rezeki nanti....aminnn..

    ReplyDelete
  31. Thankz sesangat tips nie sgt padat,ringkas,menarik harap2 saya lulus interview mingu dpan. . Wish me have are luck yaa amin. .

    ReplyDelete
  32. terima kasihh . sgt2 membantu :))

    ReplyDelete
  33. thanks..doakan sy bjaya utk interview hari selasa nt..sdh lama bharap dpt bkja dgn Labuan FSA!! tqvm ;)

    ReplyDelete
  34. tips ni byak membantu..lusa ade intrvw kat klia..mudah mudahan bjalan lancar la hndak nye..

    ReplyDelete
  35. Harini saya ada temuduga dekat UM. Serious nervous gilaa. First time interview. Wish me luck. Insha Allah.

    ReplyDelete
  36. thanx. cuak ..grrrr . 2 jam lg nk temuduga . USM oh USM. wish me luck ! insyaAllah :D

    ReplyDelete
  37. i hate interview

    ReplyDelete
  38. Semoga aku berjaya temuduga kerajaan...InsyaAllah. Doa2kan k...adios dari Bukit Besi Blog

    ReplyDelete
  39. doakn sy semoga berjaya dlm dlm temuduga ni...
    aminnn....

    ReplyDelete
  40. ya ALLAH , esok ada temuduga.....semoga di permudahkan segala urusan...aaamiii ya robbal aalamin....

    ReplyDelete
  41. hehe sok ada tmuduga..adoi....dub dab dub dab jantung...
    smoga dpermudahkan oleh Allah..
    Amin..
    tq ats tips yg d kgsikan ni... :)

    ReplyDelete
  42. Saya mohon izin untuk memanfaatkan bahan anda dan berkongsi dengan rakan-rakan yang bakal ditemuduga

    ReplyDelete
  43. Terima kasih...lusa aku ada intrview..entri yg sangat brguna...

    ReplyDelete
  44. trima kasih , entry yg berguna, lusa i have interview. hihii

    ReplyDelete
  45. good info.. dulu time interview bole plak i bergurau dengan penemuduga.. esok ada iv lg. wish me luck. thanks

    ReplyDelete
  46. Kalau xda pglaman bkja mcm mana??

    ReplyDelete
  47. Kalau xda pglaman bkja mcm mana?

    ReplyDelete
  48. hari jumaat ni ada interview kt usm....may Allah ease everything

    ReplyDelete
  49. doakan saye berjaya dalam temuduga 24 mei nie.. ^_^

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...